Óbudáról Finnországba!

Az Óbuda Hockey Academy eltökélt célja, hogy olyan játékosokat neveljen, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Tavasszal és a nyár végén 4 játékosunk számára szervezett próbajáték lehetőséget az egyesületünk szakmai vezetője Timo Tuomi. Farkas Boldizsár és Nádasy Márton játéka felkeltette az Porin Ässät vezetőinek figyelmét és végül visszahívták a két játékost, akik így már ott kezdték el a 2020/2021-es szezont – velük készült interjúnkat olvashatjátok.

Hogyan kerültetek Finnországba?

Farkas Boldizsár: Rengeteg játékos célja hogy egyszer külföldön játszhasson, az Óbuda Hockey Academy segítségével (Akiknek ezúton is köszönök mindent) már kétszer is szerencsét próbálhattam az ezer tó országában, Finnországban. Először Jyväskylä-ban a JYP majd a Porin Ässät csapatánál próbálhattam ki magam, viszont csak a második városban Poriban egy 5 napos próbajáték után kaptam meg a helyem a csapatban.

Nádasy Márton: Az Óbuda Hockey Academy által már többször próbálhattam ki magam Finnországban és végül az Ässät nevű csapatnál maradtam kint. Utólag átgondolva kicsit több időt kellett volna kint tölteni a próbajáték alatt.

Milyenek az edzések? Miben látjátok ennyi idő után a különbségeket Magyarországhoz képest?

Farkas Boldizsár: Lassan 1 hónapja vagyunk az egyesületnél és szerintem mostanra tudtam teljesen felvenni a tempót és a gondolkodásmódot. A magyar és a finn jégkorong között rengetek a különbség, de legfőképp a játék sebessége és stílusa tér el egymástól.
A heti 6 edzésünkkel készülünk fel a hétvégi mérkőzésekre, amiből általában kettő, egy szombaton egy pedig vasárnap van.

Nádasy Márton: Az edzések mindig a csapattal vannak reggel általában száraz van és este pedig mindkettő. A különbség az, hogy ők nagyon higgadtan és magabiztosan játszanak, nekünk kell egy kis idő ahhoz hogy megszokjuk a tempót és nyugodtan tudjunk játszani. Azt is meg kell szokni hogy mindig fent kell lenni a fejnek és edzésen mindig 110%-ot kell nyújtani. A bajnokság már három hete kezdődött és idáig 4 mérkőzésből 3-mat nyertünk.

Marci és Boldi az első mérkőzésük után

Hogy sikerült a beilleszkedés?

Farkas Boldizsár: A csapattársak és az edzők is nagyon befogadóak voltak velünk már az első napon is, a srácok fele tud csak angolul, de ez nem volt nagy akadály a beilleszkedésben. A helyiek visszahúzódóak, de egyben barátságosak is. A boltban a pénztáros néni továbbra is finnül beszél hozzánk, hátha egy nap megértjük. Szabadidőnkben általában otthon vagyunk, pihenünk, tanulunk és mivel egy egész háztartást kell vezetnünk, főzünk és néha napján még takarítunk is.

Nádasy Márton: Finnországban nagyon komolyan veszik a vírust és mindig kesztyűt kell hordani. Általában van reggeli edzés utána vagy főzünk, vagy elmegyünk enni, majd esti edzés és pihenünk, emellett sokat tanulunk és gyakorlunk. A csapattársak nagyon befogadóak és örültek nekünk, a vezetőedző nem tud angolul, de a játékosok mindig fordítanak nekünk. Mivel bringával közlekedünk, így elég sok mindent láttunk már a városból. Bár van még, hely amit nem láttunk de igyekezünk mindent megnézni.

Büszkék vagyunk a fiúkra és ezúton is sok sikert kívánunk Nekik, valamint reméljük, hogy a jövőben még több óbudai játékosnak lesz lehetősége nemzetközi pályafutásra!