Óbudai srácok Tamperében

Mentoredzőnk, Timo Tuomi szervezésében U16-os együttesünk három játékosa, Ivády Milán, Lambert Levente és Nádasy Márton február végén a finnországi Tamperébe utazott, ahol három napot töltöttek el a legendás Ilves (Hiúzok) korosztályos csapataival. Az Ilves Tampere egyike a legnagyobb kluboknak Finnországban és egész Európában – a felnőtt első ligában, valamint az U20-as, U18-as és U16-os bajnokságokban bajnoki címek garmadáját gyűjtötték be a Hiúzok. Az NHL-nek is számos (nem is akármilyen) játékost adtak; innen indult el többek közt Tuukka Rask (Boston), Jyrki Lumme (Montreal, Vancouver), Joonas Korpisalo (Columbus), Risto Siltanen (Edmonton, Hartford, Quebec), Ilkka Sinisalo (Philadelphia, Minnesota, Los Angeles) és sokan mások. Az elitbajnokságok között számontartott Liigába (korábban SM-Liiga) az évek során az Ilves delegálta a legtöbb junior korú játékost, így különleges megtiszteltetés volt az óbudai hokisok számára, hogy meghívást kaptak egy ilyen patinás egyesülettől.

Milán, Marci és Levi (a fenti képen) kinttartózkodásuk során különböző korosztályok edzésein próbálhatták ki magukat. A srácok egy családnál szálltak meg, ahol a ház úrnője, Ninni Salo mindennap bőséges reggelivel és vacsorával látta el őket. A szállásadók elmondása alapján a három magyar fiú mindvégig nagyon tisztelettudóan és rendesen viselkedett.

Február 27-én, az érkezés napján a fiatalokat Timo a reptérről egyenesen Tamperébe fuvarozta, ahol megtekintették az edzőpályát, majd kipakolták az öltözőben a felszerelésüket. Ezután az Ilves utánpótlás-igazgatójával, egyúttal a felnőttcsapat korábbi kapitányával, Kari Jarvinennel együtt a szállás felé vették az irányt. A nap végén néhány helyi játékos meglátogatta a fiúkat, majd közösen megvacsoráztak.

Másnap az OHA-sok a 2002-es születésűek második számú csapatával gyakoroltak, és az őket figyelő szakemberek szerint remekül helytálltak. A társulat 25 jól képzett játékosból áll, akik majdhogynem a legmagasabb szinten képesek teljesíteni. Kiváló tapasztalat volt ez a magyar srácoknak. A klub biztosította számukra az ebédet, este pedig egy edzőmérkőzés volt napirenden, amelyen a mieink a 2004-esek csapatában játszottak a női együttes ellen. A helyi lányok Finnországban a második legütősebb brigádot alkotják, ám a fiúk így is 3-2 arányban győzedelmeskedtek – az egyik gólt ráadásul Levi szerezte. A magyarok végig egy sorban voltak, és a csapat edzője szerint jó hozzáállásról, valamint hatalmas küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot.

Az Ilves edzőjének Instagram-posztja az edzőmérkőzésről

A harmadik napon a főcsarnok melletti pályán, a 2001-2002-esek első számú csapatával mozogtak a srácok: itt egy gyorsasági és egy jeges edzés szerepelt a programban. Nem mindennapi lehetőség egy magyar játékosnak, ha Finnország egyik legjobb ifigárdájával gyakorolhat együtt, főleg serdülőként. A hozzáállással és a mutatott teljesítménnyel ezúttal is elégedett volt a csapat edzője. Természetesen magasan volt a léc, de a fiúk a legjobb tudásuk szerint hajtották végre a feladatokat. A jól elvégzett munka jutalma egy rövid látogatás volt a hokis boltban, este pedig meccsnézéssel folytatódott a nap: az Ilves a Sebők Balázst sorai között tudó KalPával mérkőzött meg, és végül a hazaiak magabiztos 4-1-gyel diadalmaskodtak.

A hazaindulás napján a magyar játékosok meginvitálták szállásadóik U16-os korú fiát, hogy töltsön el ő is pár napot az OHA csapatával. A búcsú után Vierumakiba indult az óbudai delegáció, ahol a srácok belenéztek az épp akkor zajló, 2004-es születésűeknek szervezett tábor munkálataiba. Finnország legjobb 2004-es hokisai gyűltek össze Vierumakiban, ez volt ugyanis az U16-os válogatott első kiválasztó tábora. A magyar fiúkat kifejezetten inspirálta az a sebesség és képzettség, amivel itt találkoztak. Megismerkedhettek az edzői stábbal, és meglátogathatták a jégcsarnok legszentebb helyiségét, az Oroszlánbarlangot. Ez az az öltöző, amit kizárólag a finn felnőtt válogatott számára tartanak fenn, amely itt szokott felkészülni a világbajnokságok előtt. Mielőtt elindultak volna a reptérre, a három óbudai fiatal is gyorsan felhúzta a korcsolyáját, és kipróbálta a jeget, amelyen Finnország legnagyobb sztárjai szoktak siklani.

Mire a repülőtérre ért a kis csoport, már rettenetesen fáradtak, ám egyúttal elégedettek is voltak sportolóink, hiszen felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, amelyek el fogják kísérni őket további jégkorongozói karrierjük során.

Az Óbuda Hockey Academy és az Ilves Tampere egyaránt pozitív tapasztalatként értékelte a három fiatal tehetség finnországi túráját, ezért klubunk célul tűzte ki a külföldi kapcsolatok további erősítését, amelyhez ez a projekt jelentette az első komolyabb lépést.