Haluska Gábor: “Jól megy a közös munka”

Timo Tuomi és Tóth Adrián után újfent egy idei igazolással folytatjuk az interjúk sorát. Haluska Gábor szintén nyáron csatlakozott kölyökcsapatunk szakmai stábjához – őt faggattuk most az itt szerzett tapasztalatairól.

A MAC elődjénél, az NSZE-nél és az FTC-nél töltötted utánpótláséveidet, korosztályos válogatott voltál, majd 18 évesen az OB I.-ben is bemutatkozhattál a Ferencváros színeiben. Később a MAC első osztályú együttesében folytattad a karrieredet, ám a csapat megszűnése után a civil életet választottad. A jégkorong azért nem tűnt el az életedből, azóta is a MAC OB II.-es brigádjának oszlopos tagja vagy. A Testnevelési Egyetem edzői képzését is megkezdted, augusztustól pedig régi harcostársad, Sarkadi Csaba munkáját segíted az ÓHA U14-es gárdáinál. Milyen érzés volt belecsöppenni ebbe a feladatkörbe, és miben változott leginkább a sportág az OB I.-es szereplésed óta eltelt években?

A sportág folyamatosan fejlődik. A felszerelések, edzéstechnikák, taktikák egyaránt. Évről évre új szabályokat vezetnek be, amelyek elősegítik a sportág gyorsulását, de a játékosok védelmét is szolgálják. Szerencsére Magyarországon is jóval népszerűbb a sportág, és a támogatásoknak köszönhetően újabb és újabb egyesületek, csapatok tűnnek fel. Ennek következtében több fiatal tehetség kerül felfedezésre.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál az ÓHA kötelékében eltelt hónapokban? Miben látod a klub, valamint a kölyökcsapatok erősségeit, és miben kell a leginkább fejlődniük a szezon további részében?

Az edzői stáb és a munkánkat segítő háttércsapat is együttműködő. Gördülékenyen folyik a munka. A gyerekek fejlődése és a megfelelő körülmények biztosítása az elsődleges szempont. Ez a csapatszellem jellemző a sportolókra is itt, az egyesületben. Készek tanulni, és ezért tesznek is. Mindenkinek fontos ez a hozzáállás, így tudunk közösen fejlődni minden téren.

Milyen a viszonyod a kollégákkal? Az ÓHA edzői, vezetői közül többekkel csapattársak voltatok és vagytok, de immár munkakapcsolatban is álltok egymással. Mennyiben segíti a közös munkát, hogy nem újonnan kellett bemutatkozni a többieknek, sőt, esténként együtt karcoljátok a jeget az OB II.-es edzéseken, meccseken is?

Nagyban segítette a gyors beilleszkedést, hogy a többekkel hosszú évek óta ismerjük egymást, és ahogy említetted, egymásért küzdünk a jégen még a mai napig is. Ahogyan ott is, az ÓHA keretein belül is jól megy a közös munka.

Az előbb említett kollégák sokat áradoznak Timo Tuomiról, aki egy egészen új szellemiséget képvisel a klubnál. Hogyan jellemeznéd mentoredzőnk tevékenységét, és milyen hatást gyakorolt rád, amióta együtt dolgoztok?

Mindannyiunk számára nagy lehetőség, hogy egy ilyen szakember felügyeli és segíti munkánkat. Tapasztalata és kreativitása révén minden játékszituációra megoldást talál, és ezeket az edzéseken készség szintre tudjuk fejleszteni. Munkán kívül is egy sokoldalú embert ismertem meg benne. Segítőkész, vidám, bármiről lehet vele beszélgetni.

Szabadidődben sokat utazol és fotózol. Melyik volt a kedvenc úticélod, és milyen helyek szerepelnek a bakancslistádon?

Mindig szerettem utazni és új helyeket felfedezni. Indonéziában Borneó és Bali szigete, amik eddig a legjobban tetszettek. Egyik nagy vágyam elutazni Alaszkába, ahol kutyaszánnal szeretnék túrázni, a másik álmom pedig Nepál, ahol a Himalája egyik alaptáborába szeretnék eljutni.